Bilgiler
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
06 Eylül 2008
Saat: 07:19:28

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
  Arama
  Istatistikler
40872 Mesaj 6983 Konu Gönderen: 618 Üye
Son üye: köftehor
  Kimler Online
152 Ziyaretçi 1 Üye

oytun5555
  Siteler
  Linux Dünyasından
Lapis Wiki

Lapis Wiki

Lapis Wiki - Son değişiklikler [Tr]

Yapılan en son değişiklikleri bu sayfadan izleyin.

Son Mesajlar

Son Mesajlar
[L2L Yeni veya Güncellenen Paket] wine-1.1.1 Gönderen: heartsmagic 05 Eylül 2008
Saat: 19:38:02
[L2L Kurulum] Guncelleme hatası Gönderen: heartsmagic 05 Eylül 2008
Saat: 19:36:32
[L2L Ekran Görüntüleri] Cok sevdim bu lapisi.. Gönderen: heplinux 05 Eylül 2008
Saat: 19:30:00
[Gtk/QT - C/C++] C++ - Gui Gönderen: berte 05 Eylül 2008
Saat: 15:59:20
[Program Kurulum] Fedora 9'da VLC kurulumunda problem Gönderen: raxetul 04 Eylül 2008
Saat: 11:22:53
[Donanım Genel] Klavye İşlemiyor Gönderen: tanercat 03 Eylül 2008
Saat: 13:50:26
[Archlinux] KDE'yi X'e bağlamak Gönderen: huseyin 02 Eylül 2008
Saat: 23:36:21
[Acemi - Genel] Ekran Çözünürlüğü Gönderen: savage-warrior. 02 Eylül 2008
Saat: 22:58:50
Rastgele Ekran Görüntüsü
+  Lapis Forum
|-+  Linux Acemi
| |-+  Linux İzlenimlerim
| | |-+  Ubuntu kullanıcısından archlinux izlenimleri
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]   Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Ubuntu kullanıcısından archlinux izlenimleri  (Okunma Sayısı 4291 defa)
Fatih
Güvenilir Penguen

Toplam Puanım: +55/-12

...

« : 25 Aralık 2005
Saat: 14:38:03 »

Yaklaşık 3-4 ay Ubuntu kullandım(Sunucu kurulumu, üzerine Xfce), ondan önce de Debian kullanıyordum. Bundan 1 ay önce ise Gentoo kurmuştum, ve hemen hemen, kurmak istediğiim tüm dağıtımları denemiştim. Gentoo kurmamım sebepi de Ubuntu'nun gün geçtikce şişmesi idi. Açlışta çalışan daemon'lar ve istemediğim halde yüklenen paketler sistemi iyice şişirmişti.  Bende düşündüm, ve Gentoo kurayım dedim. Gentoo kurmamın sebepi ise, büyük bir camiası ve  herkes tarafından hızı için met edilmesi.

Tabi herşey bununla bitmiyor, Gentoo kurduktan sonra, açılıştaki hıza inanamamıştım. Ubuntu'nun bunun yanında ne olduğı iyice anlaşılıyordu. İrc'de Serkan bana Gcc yeni sürümünü yüklememi tavsiye etmişti. Bende tamam ne olacak, yapayım dedim. İşte burda benim pek de hoşuma gitmeyen bir özellik vardı. Derlemek. Yaklaşık 2 gün sürecek dediklerinde, bu olamaz kendi kendime dedim. Peki ne olacaktı.

Hızlı yapısıyla, ve herşeyi istediğin gibi ayarlamayla Gentoo mu, yoksa kullanışlı,herşey hazır gelen, ve binary paketler kullanan Ubuntu mu? Bunun ortası yokmuydu? Tam bu arada İrc'de Hüseyin abi'nin tavsiyesi ile beraber Archlinux devreye girdi. 

Neden Archlinux?
-i686 Mimari bilgisayarlar için düzenlemiş bir dağıtım(Çok hızlı)
-Kurulum aşamasında herşeyi siz yapıyorsunuz, böylelikle sade bir dağıtımız oluyor.
-rc.conf ile merkezi bir yapılandırma dosyası(Daemonlar,Modüler kolayca yönetebiliyorsunuz)
-Çok güncel paketler bulabiliyorsunuz, hemen her paketin PKGBUILD bulabilirsiniz
-PKGBUILD ile müthiş bir paket yapma yöntemi
-Abs ile ister hazır(binary) paket kullanın, ister her paketi kendiniz derleyin(Gentoo ebuild misali)
-Pacman vasıtasıyla  paketleri kolayca kurabiliyorsunuz.(Ubuntudaki Apt-get gibi)

Daha çok sayamadığım güzel özellikleri var. Geleyim kurulum aşamasına.
Kullandığım CD'nin sürümü 0.7 yani Wombat idi. Eğer sizde kurmak isterseniz 0.7.1 ile kurmaya çalışın, şayet  yoksa kurulum aşamasında DevFs ile ciddi sorunlarınız olabilir.

Benim Archlinux'da en çok hoşuma giden özellik, herşeyi kendinin yapma olanığı. Kurulum'da bile rc.conf,grub,fstab gibi dosyaları düzenliyebiliyorsunuz. Çok hızlı ve Ubuntu'daki gibi bağımlılık hatları hemen hemen hiç yok. Mesela Bir paket kurdunuz, ve bu paketin 2-3 tane bağımlılıkları da var, bunlar da kuruldu. Gün geldi siz bu paketi silmek istediniz. Paketi sildiniz, ama bağımlılıklara neler oldu? İşte burda Pacman'ın çok güzel bir özeliği var.

Kod:

Pacman -Rscn paket

yapınca, bilgisiyarınızda, bu paket ile ne var ne yok siliyor, ayrıca onunla beraber kurulan bağımlılıklar da.  Böylelikle sisteminiz herzaman sade ve temiz kalıyor. Mesela istediğin bir paketi bulamadını depo'larda, hiç sorun yok. Aur adında bir sistem var Archlinux'da, hemen buray uruyorsunuz :

http://aur.archlinux.org/

ve istediğiniz paketi arıyorsunuz. Genelikle hemen hemen tüm paketler var. Paketlerde PKGBUILD adında bir dosya var bunu indirip

Kod:

makepkg PKGBUILD

yapıp, kendi paketinizi derliyorsunuz. Bu kadar kolay. Bu işlem sonrasında bu paketi

Kod:

pacman -A paket

diye kuruyorsunuz. Bakınız bir güzellik daha, siz derlediğiniz paketleri ayrıca bu yöntemle kolayca silebilirsiniz. Çünkü derlenen paketler direkt kurulumuyor, paketi hazırlanıyor, ve siz paketi kuruyorsunuz.

Archlinux tavsiye ederim, çünkü hemi güzel bir paket sistemi var, hemi de Gentoo misali derleme imkanınız var. İndirin ,kurun ve kullanın. Archlinux'un hızını,kolaylığını ve sadeliğini görün. Kimler için değil peki.
Kesinlikle yeni başlıyanlara tavsiye etmem, biraz Linux ve Bash bilgisi olması lazım. Üstün körü kurmaya çalışırsanız bir yere varamazsınız. Ubuntu'daki gibi herşey hazır gelmiyor, herşeyi siz ayarlıyorsunuz, hangi modülerin başlangıçta açılacağını, hangi daemonların açılacağı, yereleştirme ayarlarını, fstab, grub bunların hepsini siz yapmanız lazım.

Burada nasıl kurulduğunu anlatmıyacam, Wiki'de çok güzel bir kurulum belgesi var. Sadece Archlinux sonrası yaptığım ayarları yazacam.

• 1. Usb-Stick, Nokia 6230i, ve Digital Kameram hepsi birer usb sabit diski olarak görünüyor. Bunları ubuntuda /etc/fstab içindeki

Kod:
/dev/sdb1 /mnt/cam vfat rw,users,umask=000,uid=fatih 0 0

satırı ile halediyordum. Kolayca bağlanabiliyordu. Bunu Archlinux’da denemeye kalkınca olmamıştı. Çünkü /dev altında sdb1 veya sdb şeklinde bir ibare yoktu. Bunu da Archlinux forumlarında araştırırken buldum. usb-storage adında bir modül var. Ve bu modül sayesinde bunlar bağlanabiliyordu. Bu modülü de rc.conf altında modüler altına yazdım. Son hali ise şöyle

Kod:
MODULES=(usbserial ide-scsi snd-intel8x0 usb-storage)

Artık hepsini /dev/sdb1 altında ulaşabiliyorum. Birde dbus ve hal da yüklemenizi tavsiye ederim.

• 2.Dmix ile birden fazla ses aynı anda çalabiliyordu. Bunu Archlinux altında da yapmak için şu işlemleri yaptım. İlk önce /etc/asound.conf şeklinde bir dosya oluşutup içine şu satırları ekledim:
Kod:
          pcm.card0 {
          type hw
          card 0
          }

pcm.!default {
          type plug
          slave.pcm “dmixer”

}

pcm.dmixer {
          type dmix
          ipc_key 1025
          slave {
          pcm “hw:0,0″
          period_time 0
          period_size 2048 #1024
          buffer_size 32768 #4096
          #periods 128
          rate 48000 #44100
          }
          bindings {
          0 0
          1 1
          }
          }

birde /etc/libao.conf adında bir dosya oluşturup şu satırı ekledim

Kod:
default_driver=alsa10

Bunları yaptıkdan sonra herşey sorunsuz olarak çalıştı. Tek yapmamız olan kullandığım tüm yazılımlarda ALSA kullanmak.

• 3.Hp Laserjet 1010 yazıcımı önceden tanıtmak için gnome-cups-manager yüklüyordum, bu sefer bu kadar bağımlılıdan kurtulmak için herhangi bir arayüzü kullanmadan deniyeyim dedim. Hp yazıcım için gerekli olan bir paket var. Oda hplip.

Kod:
pacman -S hplip

ile bu paketi yükledim, ayrıca bununla beraber 3-4 tane paket daha yükleniyor. Bu 3-4 paket altında Cups yoktu, çünkü ben daha önce yüklemiştim paketleri, sizde de yoksa Cups paketlerini önceden yükleyin.

Hplip paketi yükledikten sonra Firefox açıp localhost:631 yazıp Cups arayüzüne ulaştım. Burda Manage Printers tıkladıktan sonra HP yazıcımı ekledim. Başlangıcta çalışması için de rc.conf’daki Daemonlara eklemek lazım:

Kod:
DAEMONS=(syslog-ng hotplug !pcmcia network netfs crond hplip cups alsa dbus hal)

Ardından Firefox ve Cups ile deneme sayfası çıkarmayı başardım. Şu an herşey sorunsuz.

• 4. Kullandım fare Logitech Mx 700. Fare için /etc/X11/xorg.conf düzenlemek ve imwheel paketini yüklemek yeter.

Kod:
   pacman -S imwhell

ile paketi kurduktan sonra, /home dizin altında .imwheelrc adında bir dosya oluşturup içine şu satırları ekliyoruz:

Kod:
“.*”
          None, Left, Alt_L|Up
          None, Right, Alt_L|Down

Sonra /etc/X11/xorg.conf dosyasını açıp Fare kısmını şu şekilde değiştiriyoruz:

Kod:
Section “InputDevice”
          Identifier “Logitech MX700 Mouse”
          Driver “mouse”
          Option “CorePointer”
          Option “Dev Name” “Logitech USB Receiver”
          Option “Device” “/dev/input/mice”
          Option “Protocol” “ExplorerPS/2″
          Option “ZAxisMapping” “6 7″
          Option “Buttons” “7″
          Option “Resolution” “800″
          Option “Emulate3Buttons” “no”
          EndSection

Bunda sonra ise xmodmap adında bir program var, bu program sayesine tuşların çalışmasını sağlıyoruz. Bunun için de sadece bir komut yeter.

Kod:
xmodmap -e “pointer = 1 2 3 6 7 4 5″

Bu komutu malesef her açlışta yazmak lazım. Bunu .xinitrc ekledim, ama neden bir türlü çalışmıyor. Belki biri buna çözüm bulur.

• 5.Yeni çekirdek’le beraber initrd de geldi. Buraya kadar herşey normal ama başlangıcta sorun çıkmaması için /boot/grub/menu.lst ufak bir düzenleme lazım

Kod:
# (0) Arch Linux
          title Arch Linux
          root (hd0,0)
          kernel /vmlinuz26 root=/dev/hda3 vga=773 ro
          initrd /initrd26.img

Burda gördüğünüz gibi sadece sonra satır eklenmiş, bizim de yapmamız gereken şey bu. Dikkat etmemiz gereken yer ise initrd26.img dosyasını dizini doğru ayarlaması, bende mesela /boot/initrd26.img.

• 6. Dizüstü bilgisayarı sadece ben kullanıyorum, ve açlışta sadece fatih adında bir kullanıcı girişi oluyor. Yani her seferinde giriş yapıyorum, ad giriyorum, sonra da şifre, yani bekleme niyetimde değilim.

Otomatik giriş olarak şunları yaptık mı iş tamamdır. autologin.c altında bir dosyal oluşturup içine şunları ekliyoruz:

Kod:
int main() {
          execlp( “login”, “login”, “-f”, “KULLANICIADI”, 0);
          }

Sonra da bu C ile yazılmış kodu derliyoruz

Kod:
  gcc -o autologin autologin.c

derlenmiş bu kodu, sonra da /usr/local/sbin kopyalıyoruz

Kod:
cp autologin /usr/local/sbin/

Sonra da son olarak /etc/inittab dosyasını değiştiriyoruz o kadar.

Kod:
c1:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/1 linux
          c2:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/2 linux
          c3:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/3 linux
          c4:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/4 linux
          c5:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/5 linux
          c6:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/6 linux

olan kısmı şu şekilde değiştiriyoruz

Kod:
c1:2345:respawn:/sbin/agetty -n -l /usr/local/sbin/autologin 38400 vc/1 linux
          c2:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/2 linux
          c3:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/3 linux
          c4:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/4 linux
          c5:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/5 linux
          c6:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/6 linux

Yaptığım ayarlar bunlar, daha tabi eklenebilecek birsürü küçük düzeltmeler de sayılabilir.

Benden bu kadar, eklemek istediğiniz şeyler olabilir, unutmayın sizde birşeyler diyin Smiley

Not: Archlinux konusunda tüm Lapis ailesine teşekür ederim.
    « Son Düzenleme: 12 Ocak 2006
    Saat: 00:57:23 Gönderen: Fatih
    »

hayalperest
    Güvenilir Penguen

Toplam Puanım: +8/-1

Lapis Forum

« Yanıtla #1 : 25 Aralık 2005
    Saat: 15:43:55 »

Yazı için teşekkürler, bende Ubuntu kullanıcısıyım. Daha hızlı (fakat kurulum,ayarda fazla zaman kaybettirmeyen ) bir dağıtım bakınıyordum. Sırf bu amaçla zenwalk kurdum. Yazınız fikir sahibi olmak isteyenlere çok yardımcı olacak.

Atılan ok, söylenen söz, geçen zaman geri gelmez!

Pardus daima!

Yurtta sulh, cihanda sulh! M.K.Atatürk
    xalphas
    *GURU* Penguen

Toplam Puanım: +130/-7

Archlinux - Ready - Set - Go

« Yanıtla #2 : 25 Aralık 2005
    Saat: 16:20:48 »

Fatih, ellerine sağlık. Gayet güzel bir yazı. Önce +1 diyeyim. Sonra birkaç yorum ekliyim. :-)

Ubuntu'nun kernel pek bir patchli. Ve birçok ayar hazır geliyor. Şöyle bir örnek vereyim. Dell 700M laptop var. Ubuntu Breezy çıktığında neler yapmışlar diye yükledim. Extra hiçbir ayar yapmadan, suspend2,hibernate gibi wireless olarak ipw2200 gibi sonradan yapılması gereken tüm ayarların hepsi hazır geldi. Açıkçası yapacak pek birşey kalmadı. Benimde canım sıkıldı :-) Yalnız hazır gelen bir dağıtım açısından koca bir tebriği hakediyor ubuntu.

Archlinux, Hüseyin saolsun yani başlattı furyayı. Gerçekten sistem genelinde ne yapacağını bilen bir kullanıcı için bu kadar  kolay bir dağıtım olamaz. Zaten Fatih bahsetmiş hem merkezi yönetim hem i686 mimarisi, kolaylık ve hızı beraberinde getiriyor.

Şu an hem Debian testing hem Arch kullanıyorum. Debian'ın benim için yeri ayrı belki o yüzden midir bilmiyorum. Bir türlü kopamıyorum. Allah'tan iki farklı makine var. İkisini de kullanabiliyorum.

Şimdi hazır başlık açılmışken birkaç Arch eklemesi de ben yapayım.

Öncelikle -Syu ile sistemlerini update edenler ve 2.6.14 kernele geçenler için artık initrd var. Fatih yukarıda bahsetmiş. Gerekli grub düzenlemeleri yapılıyor. Bunun yanısıra yeni initscripts ile rc.conf içerisindeki modül kısmı farklı bir havaya bürünüyor.

Yeni rc.conf içerisinde bu kısmı göreceksiniz.

Alıntı
    # Scan hardware and load required modules at bootup
    MOD_AUTOLOAD="yes"
    # Module Blacklist - modules in this list will never be loaded by hwdetect
    MOD_BLACKLIST=()
    #
    # Modules to load at boot-up (in this order)
    #   - prefix a module with a ! to disable it
    #
    MODULES=(!usbserial speedstep-centrino cpufreq_powersave cpufreq_userspace freq_table)
    # Scan for LVM volume groups at startup, required if you use LVM
    USELVM="no"

Burada gözüken sisteminizde lsmod ve lshwd çıktılarında gözüken ve oluşan modüllerin otomatik olarak probe edileceğidir. Bir diğer örnekle eğer hwdetect --modules yaparsanız. Size hangi donanımın tanındığı ve bu donanıma ait hangi modülleri yükleneceğini söyler.

Alıntı
    [root@archbook xalphas]# hwdetect
    /sbin/hwdetect [options]
    .
    .
      For /etc/rc.conf use:
        --modules              show detected MODULES

[root@archbook xalphas]# hwdetect --modules
    MODULES=(cdrom agpgart intel-agp hw_random lp ppdev rtc tpm_atmel tpm_infineon tpm tpm_nsc i2c-i801 i2c-core evdev serio_raw parport parport_pc pci_hotplug shpchp snd-mixer-oss snd-pcm-oss snd snd-page-alloc snd-timer snd-ac97-bus snd-ac97-codec snd-intel8x0 snd-intel8x0m soundcore ide-cd ide-core ide-disk generic piix b44 mii ieee80211_crypt ieee80211 ipw2200 pcmcia_core rsrc_nonstatic yenta_socket usb-storage usblp usbhid usbcore ehci-hcd uhci-hcd eth1394 ieee1394 ohci1394 sbp2)
    [root@archbook xalphas]#

Burada sadece istemediğiniz modül varsa MOD_BLACKLIST=() içerisine ekleyebiliyorsunuz. Ya da sistem tarafından tanınmayan veya eklemek istediğiniz modül varsa benim yukarıdaki örneğimde olduğu gibi MODULES= kısmına ekleyebilirsiniz.

Tabi bu arada hotplug daemons kısmında devredışı kalıyor yeni çekirdek için. Yeni rc.conf dosyanızda yanında ünlemli göreceksinizdir.

Fatih sen -Syu update sonrası rc.conf.new olarak yeni rc.conf dosyasını bulabilirsin. Onu kullanırsan snd-intel8x0 usb-storage bunlar gibi ihtiyacın olan modülleri ayrıyeten eklemene gerek kalmaz.

Cpufreqd

Kod:
    pacman -S cpufreqd

Başlangıçta yüklenmesi gereken modüller. Bunu yukarıdaki gibi Modules= kısmına ekleyebilirsiniz.

speedstep-centrino
    cpufreq_powersave
    cpufreq_userspace
    freq_table

Rc.conf dosyasında Daemons kısmına cpufreqd olarak eklerseniz her başlangıçta çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Bundan sonra /etc/cpufreqd.conf dosyasında kuralları belirleyebilirsiniz. Özellikle AC Adaptör ile çalışırken en yüksek Ghz de ya da pildeyken powersave modunda daha düşük bir Ghz de çalışsın diye belirtebilirsiniz. Oldukça açık ve anlaşılır bir conf dosyası var. Zaten default hali bile yeterli olacaktır. Gnome üzerinde İşlemci frekansı Appleti sayesinde manuel olarak cpu hızını değiştirebilirsiniz.

Gene aynı modüllerle kullanabileceğiniz. Cpudyn paketi de var. Pacman -S cpudyn

Benden de şimdilik bu kadar :-)

"In a world without walls who need windows"

"Talk is cheap, Show me the code"
    Fatih
    Güvenilir Penguen

...

« Yanıtla #3 : 25 Aralık 2005
    Saat: 16:57:40 »

Hm hemen deniyeyim, ben hiç farkmetmedim. Zaten hotplug yerine Hwd kullanıyorum, bakayım hız farkı nasıl olacak.

xalphas
    *GURU* Penguen

« Yanıtla #4 : 25 Aralık 2005
    Saat: 17:19:53 »

Hwd de yok . Aşağıdaki gibi. Açılış bir 5 saniye farketti bende.

DAEMONS=(syslog-ng !hotplug cpufreqd acpid !pcmcia network firestarter netfs crond alsa portmap fam dbus hal gdm)

Fatih
    Güvenilir Penguen

...

« Yanıtla #5 : 25 Aralık 2005
    Saat: 17:35:39 »

Evet, hwd ve hotplug artık etkin değiller, ve dediğin gibi birde ordan 5 sn kazandım. Yeni birşey r daha var bu rc.conf, oda network_profil diye. Birde onu deniyeyim, hemi Ethernet hemi de Wireless kullanmak için. İkisi arasında geçiş yapmak için güzel bir uygulama. Denemel lazım.

xalphas
    *GURU* Penguen

« Yanıtla #6 : 25 Aralık 2005
    Saat: 17:44:25 »

Laf lafı açar nereye geldik kardeşim. :-) Onu da fikir olması açısından söyliyim. Şöyle yaptım.

NET_PROFILES yazan kısımın adı menu olacak mutlaka.

Alıntı
    # Enable these network profiles at boot-up.  These are only useful
    # if you happen to need multiple network configurations (ie, laptop users)
    #   - set to 'menu' to present a menu during boot-up
    #   - prefix an entry with a ! to disable it
    #
    # Network profiles are found in /etc/network-profiles
    #
    NET_PROFILES=(menu)

/etc/network-profiles altında template diye bir örnek dosya göreceksin. Ben onu cp edip bir tane kablolu bir tane de kablosuz diye iki tane oluşturdum.

Kablolu dosyası böyle.

Alıntı
    #
    # Network Profile
    #

DESCRIPTION="Default Network Profile"

# Network Settings
    INTERFACE=eth0
    HOSTNAME=archbook

# Interface Settings (use IFOPTS="dhcp" for DHCP)
    IFOPTS="dhcp"
    GATEWAY=10.0.0.2

# DNS Settings (optional)
    DOMAIN=localdomain
    DNS1=193.140.83.251
    DNS2=144.122.199.90

# Wireless Settings (optional)
    #ESSID=default
    #KEY=
    #IWOPTS="mode managed essid $ESSID channel 6 key restricted $KEY"

#WIFI_INTERFACE=wlan0   # use this if you have a special wireless interface
                            # that is linked to the real $INTERFACE

#WIFI_WAIT=5            # seconds to wait for the wireless card to
                            # associate before bringing the interface up

#USEWPA="yes"           # start wpa_supplicant with the profile
    #WPAOPTS=""             # use "" for normal operation or specify additional
                            # options (eg, "-D ipw")
                            # see /etc/wpa_supplicant.conf for configuration

Kablosuz

Alıntı
    #
    # Network Profile
    #

DESCRIPTION="Example WPA Network Profile"

# Network Settings
    INTERFACE=eth1
    HOSTNAME=archbook

# Interface Settings (use IFOPTS="dhcp" for DHCP)
    IFOPTS="dhcp"
    #GATEWAY=192.168.0.1

# DNS Settings (optional)
    #DOMAIN=localdomain
    #DNS1=192.168.0.1
    #DNS2=

# Wireless Settings (optional)
    ESSID=linux
    #KEY=
    IWOPTS="mode managed essid $ESSID channel 10"

#WIFI_INTERFACE=wlan0   # use this if you have a special wireless interface
                            # that is linked to the real $INTERFACE

#WIFI_WAIT=5            # seconds to wait for the wireless card to
                            # associate before bringing the interface up

USEWPA="yes"            # start wpa_supplicant with the profile
    WPAOPTS="-D wext"       # use "" for normal operation or specify additional
                            # options (eg, "-D ipw")
                            # see /etc/wpa_supplicant.conf for configuration

Şimdi WPA için ipw2200 kullandığımız için niye wext yazdık diyeceksin. Önceden ipw kullanıyorduk. Wikilerinde şu kısmı gördüm. Onun üzerine böyle kullanıyorum.

Alıntı
    driver is the name of the driver interface for your network card. For intel 2200 cards using the latest driver (1.0.8 at the time of this writing) and kernel 2.6.13 or higher you would use "-D wext" (not -D ipw as you would with older versions).

http://wiki.archlinux.org/index.php/Wpa_supplicant

kolay gelsin.
    « Son Düzenleme: 25 Aralık 2005
    Saat: 17:47:34 Gönderen: xalphas
    »

Fatih
    Güvenilir Penguen

...

« Yanıtla #7 : 25 Aralık 2005
    Saat: 20:45:56 »

Tamam sonunda oldu, rc.conf ve templat'ler arasında bir sorun vardı. 1-2 saat onunlra uraştım. Şimdi sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Başlangıçta da, hangisini kullanmak istiyorsunuz diye bir menü  geliyor. Daha iyi olmazdı yani Smiley

Bayram
    Ziyaretçi
    « Yanıtla #8 : 06 Şubat 2006
    Saat: 00:54:36 »

arkadaslar bende yaklasik 6,7 aydir ubuntu kullaniyorum archlinux hünerlerinden bahsediyorsunuz guzel ama kurmak istedim bir türlü kuramuyorum archlinux nasil kurulur paketini indirip inceledim ama nafile en az 10 kez denememe ragmen yok beceremedim acemiyim linux da ama daha önce suse debian fedora mandiriva ubuntu kurdum cok zorlanmadim bir iki denemeden sonra kurabildim ama bu archlinux bir türlü kuramiyorum bu isi beceren arkadaslar tecrübelerini bizimle paylasirlarsa sevinirim hatta isi bilen bir arkadas archlinux nasil kurulur paketini daha basit anlasilir bir hale getirirse yada söyle söylemek gerekirse acemilerinde anlayacagi bir sekle getirirse belki benim gibilerde archlinux kurabilecek

selamlar basarilar

acemi penguen
    Fatih
    Güvenilir Penguen

...

« Yanıtla #9 : 06 Şubat 2006
    Saat: 01:00:52 »

Archlinux acemilere göre değil. Bu yüzden de olmaz. Belge zaten herşeyi açıklıyor ve yukarıda da yazdım şunları.Okudunuz mu?

""Kesinlikle yeni başlıyanlara tavsiye etmem, biraz Linux ve Bash bilgisi olması lazım. Üstün körü kurmaya çalışırsanız bir yere varamazsınız. Ubuntu'daki gibi herşey hazır gelmiyor, herşeyi siz ayarlıyorsunuz, hangi modülerin başlangıçta açılacağını, hangi daemonların açılacağı, yereleştirme ayarlarını, fstab, grub bunların hepsini siz yapmanız lazım.""

Titus
    Ziyaretçi
    « Yanıtla #10 : 15 Mayıs 2006
    Saat: 13:44:32 »

Ubuntu kullanıyordum önceleri hemde 5.04 sürümü ile gayet iyi anlaşırdım ama hüseyin abinin desteği ve yardımı ile Arch'a açılmaya karar verdim.

kurulumda çok kastım(tık) sadece bir gateway ayarının bozukluğu yüzünden 2 gün geç geldim Fluxbox'a ama geç olsun da kıymetini bileyim bunun değil mi?

Ubuntuda da openoffice kullanırdım hemen Arch'a kurdum bunu ve açlış sürelerine baktım ibra Arch'tan yanaydı. Sistem öylesine esnek ki rc.conf dosyası ile oynayarak herşeyi isteğinize göre değiştirmeniz olası.

Son soz:@Fatih'e katılıyorum Arch'ta hiçbirşey hazır değil ubuntu gibi, ama hazırlamak da zor değil. bu yüzden Arch ile yapacaklarınız hayal gücünüze bağlı diyorum.

Not:Kurulum sırasında üşenmeden taa Almanyadan beni arayan ve de IRC'ta kesintisiz destek veren hüseyin abiye'de teşekkürlerimi sunmazsam ayıp etmiş olurum.
    meribol
    *TUX* Penguen

Toplam Puanım: +44/-8

Lapis Forum

« Yanıtla #11 : 02 Haziran 2006
    Saat: 17:14:45 »

Üçüncü denemeden sonra 1 hafta oldu ki Arch'a, yani @huseyin abi furyasına bende katıldım. Katılmışken birde Arch hakkındaki izlenimlerimi yazayım dedim ama arkadaşlar bütün herşeyi açıklamışlar. Yinede yazılacak birşey varsa oda @huseyin abiye büyük bir teşekkür etmek olmalı. Onun teşvik ve yardımlarıyla böyle güzel ve öğretici bir işletim sistemine sahip olduk.
    Arch'ı kurmamın sebeplerinden biri Ubuntuda Fvwm yi ne yaptıysam verimli çalıştıramadım. Şu an Arch üzerinde sorunsuz bir şekilde kullanıyorum.
    Arch'a ve @huseyin abiye teşekkür edip, Arch'ın nimetlerinden faydalanmaya başlayalım.

Sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır. Şu an ben meyvesini tadıyorum. Bu meyveyi tadmanız tavsiye edilir.
    Ferdcasx
    Ziyaretçi
    « Yanıtla #12 : 07 Kasım 2006
    Saat: 18:10:33 »

ve evet sonunda Arch klubüne üyeyim. Smiley
    izlenim mi?şok olmuş vaziyetteyim.ubuntu 6.06 açılış 40küsur saniye,arch0.7.2 açılış 20küsur saniye!eğer gimmick böyle ise bakalım voodoo nasıl olacak demekten kendimi alamıyorum!
    uzunca süre okuyup araştırdıktan sonra birkaç gün önce arch kurulumuna karar vermiştim.wiki'deki kurulum rehberleri ve sonraki ayarlamalar ile ilgili ipuçları çok yardımcı oldu.kurulumda da ayarlarda da hiç zorluk çekmedim sadece fx5200 kartın nvidia sürücüsü ile ilgili küçük bir sıkıntı olmuştu onu da Mühendis_suat'ın "pacman -Syu kullanıp güncelle!" önerisi ile hallettim,kendisine teşekkür ediyorum.
    neler yaptım:
    kde ve gnome yerine bu sefer değişiklik yaparak,hem hafif hemde farklı olması amacı ile xfce4 kurdum ve ondan da gayet memnun kaldım./etc/fstab dosyamı hemen düzenleyip depo olarak ayırdığım fat32 bölümümü açılışta otomatik mount edilecek şekilde ayarladım,makinamı o/c'lu kullandığım için /etc/rc.d/sensors aktivitesini hemen uyguladım.alsa-utils ve alsamixer ile ses olayını çözdüm(yaşasın wiki diyorum).sudo yapılandırmasını ayarlayarak sürekli root kullanıcısına geçme olayından kurtuldum.
    ubuntu ile yapabildiğim herşeyi şu anda sorunsuzca arch ile yapıyorum.en kısa zamanda xgl ve beryl veya compiz kurulumuna girişip arch ile nasıl olduğunu görmek istiyorum.
    arch'a geçmek isteyenlere de bir notum var: zaman kaybetmeyin!
    The Arch Way
    huseyin
    *GURU* Penguen

Toplam Puanım: +74/-24

Lapis Linux

« Yanıtla #13 : 07 Kasım 2006
    Saat: 19:50:11 »

Agzim sulaniyor bu mesajlari okudukca Smiley

LapisLinux / Zenwalk 
    Never Never Never --*buntu -*.deb
    forrest
    Ziyaretçi
    « Yanıtla #14 : 26 Şubat 2007
    Saat: 06:06:15 »

ya yazıları okudumda özenmemek elde değil.
    bu başlığı nerden buuldum?

arama kutusuna en hızlı dağıtım diye yazdım, karşıma bir çok başlık çıktı ama en dikkatimi çeken bu oldu. yani en hzılı dağıtım hangisidir fikri beni bu başlıkla karşılaştırdı. tam debian kuracaktım ki bir baktım boş cd kalmamış o yüzden yarına erteledim. bu sırada diğer dağıtımlar hakkında bilgi edineyim bari diyerek arama yaptım.

yau archlinux o kadar övmüşsünüz ki canım nasıl çekti belli değil  Grin ama şimdi bir kaç sorum var. gelelim sorulara.

ben ubuntudan başka hiç bir dağıtım kullanmadım. etrafımda da linux hakkında bana yardımcı olacak kimse yok. öğrendiğim her şeyi netten araştırarak ve sağolun ki bu site vesilesiyle öğrendim. ingilizcem de yok belki olsa daha kolay olabilirdi. ubuntuda her şeyi yapabiliyordum ama teknik bir sorunla karşılaşınca çözemiyordum. çokta acemi değilim yani ama iyi de değilim.

görüyorum ki sanırım daha arch kullanamam. sizece benim profilimde ki bir kullanıcı sadce internet/forum yardım alarak(no iniglizce:-) arch kullanabilcek seviyeye gelebilir mi?  aranızda böyle arkadaşlar var mı? yazdığınız bazı şeylerden hiç bir şey anlamadım. arch kullanabilmek için hangi dağıtımda tecrübe kazanmamı önerirsiniz?
    bir de asıl soru en hızlı dağıtım arch diyebilirmiyiz?

şimdiden teşekkür ederim. kolay gelsin.
    Zafer Celik
    Güvenilir Penguen

Toplam Puanım: +23/-7

« Yanıtla #15 : 26 Şubat 2007
    Saat: 12:00:43 »

forrest örnek ben
    wikide yeterince kurulum ve kullanım kaynağı var

Yalnız birinci şart soru sormadan önce illaki yeterince araştırma yapacaksın yoksa cin çarpmışa dönersin...

burada benim dağıtımım senin dağıtımını döver gibi bir yarış içerisinde değiliz hiç bir zaman doğruya giden yol çoktur ama sonuç birdir...

Ve Uzun lafın kısası bir büyüğüm her zaman der "At sahibine göre kişner"

LapisLinuxOS
    forrest
    Ziyaretçi
    « Yanıtla #16 : 26 Şubat 2007
    Saat: 13:26:30 »

hacı sen çok zekisin, ben okadar değil kusura bakma.bizim at tepiniyo sürekli Cheesy ben zaten o bunu döver bu onu döver demedim ama sende bilirsin ki illa ki hız olarak farklılıklar vardır
    yazdıkların için sağol.

soru sormadan önce önce cin çarpmışa dönmem rahat ol. hheyyytt Tongue
    « Son Düzenleme: 26 Şubat 2007
    Saat: 13:29:03 Gönderen: forrest
    »
    Zafer Celik
    Güvenilir Penguen

Toplam Puanım: +23/-7

« Yanıtla #17 : 26 Şubat 2007
    Saat: 14:34:27 »

öğrenmek istiyorsan hazır dağıtımlar sana bir kazanç sağlamıyor...
    bilakis 1 yıllık linux serüvenimde son 1 kaç ayında birşeyler öğrenebildim oda ArchLinux sayesinde.
    140 mb lık kurulum CD temel paketleri kuruyor ekran kartının masaüstü yöneticini internet browserini vs.vs.
    kendi sistemine göre adepte ettiğin için hazır dağıtımlara göre hızlı bu değildirki hazır dağıtımları kendine göre ayarlayamazsın...
    zekilik konusunda kendini küçümseme doğru yerlerde kullanmadığını düşün sadece wiki yi iyi oku forumdada bir sürü ipucu sistemi tamamen ortadan kaldırım yarım saat içinde yine eski ayarlarına dönebiliyorsun tabiki gerekli yedeklemeleri yaptıktan sonra...

LapisLinuxOS