Yaklaşık 3-4 ay Ubuntu kullandım(Sunucu kurulumu, üzerine Xfce), ondan önce de Debian kullanıyordum. Bundan 1 ay önce ise Gentoo kurmuştum, ve hemen hemen, kurmak istediğiim tüm dağıtımları denemiştim. Gentoo kurmamım sebepi de Ubuntu'nun gün geçtikce şişmesi idi. Açlışta çalışan daemon'lar ve istemediğim halde yüklenen paketler sistemi iyice şişirmişti. Bende düşündüm, ve Gentoo kurayım dedim. Gentoo kurmamın sebepi ise, büyük bir camiası ve herkes tarafından hızı için met edilmesi.
Tabi herşey bununla bitmiyor, Gentoo kurduktan sonra, açılıştaki hıza inanamamıştım. Ubuntu'nun bunun yanında ne olduğı iyice anlaşılıyordu. İrc'de Serkan bana Gcc yeni sürümünü yüklememi tavsiye etmişti. Bende tamam ne olacak, yapayım dedim. İşte burda benim pek de hoşuma gitmeyen bir özellik vardı. Derlemek. Yaklaşık 2 gün sürecek dediklerinde, bu olamaz kendi kendime dedim. Peki ne olacaktı.
Hızlı yapısıyla, ve herşeyi istediğin gibi ayarlamayla Gentoo mu, yoksa kullanışlı,herşey hazır gelen, ve binary paketler kullanan Ubuntu mu? Bunun ortası yokmuydu? Tam bu arada İrc'de Hüseyin abi'nin tavsiyesi ile beraber Archlinux devreye girdi.
Neden Archlinux?
-i686 Mimari bilgisayarlar için düzenlemiş bir dağıtım(Çok hızlı)
-Kurulum aşamasında herşeyi siz yapıyorsunuz, böylelikle sade bir dağıtımız oluyor.
-rc.conf ile merkezi bir yapılandırma dosyası(Daemonlar,Modüler kolayca yönetebiliyorsunuz)
-Çok güncel paketler bulabiliyorsunuz, hemen her paketin PKGBUILD bulabilirsiniz
-PKGBUILD ile müthiş bir paket yapma yöntemi
-Abs ile ister hazır(binary) paket kullanın, ister her paketi kendiniz derleyin(Gentoo ebuild misali)
-Pacman vasıtasıyla paketleri kolayca kurabiliyorsunuz.(Ubuntudaki Apt-get gibi)
Daha çok sayamadığım güzel özellikleri var. Geleyim kurulum aşamasına.
Kullandığım CD'nin sürümü 0.7 yani Wombat idi. Eğer sizde kurmak isterseniz 0.7.1 ile kurmaya çalışın, şayet yoksa kurulum aşamasında DevFs ile ciddi sorunlarınız olabilir.
Benim Archlinux'da en çok hoşuma giden özellik, herşeyi kendinin yapma olanığı. Kurulum'da bile rc.conf,grub,fstab gibi dosyaları düzenliyebiliyorsunuz. Çok hızlı ve Ubuntu'daki gibi bağımlılık hatları hemen hemen hiç yok. Mesela Bir paket kurdunuz, ve bu paketin 2-3 tane bağımlılıkları da var, bunlar da kuruldu. Gün geldi siz bu paketi silmek istediniz. Paketi sildiniz, ama bağımlılıklara neler oldu? İşte burda Pacman'ın çok güzel bir özeliği var.
Kod:
Pacman -Rscn paket
yapınca, bilgisiyarınızda, bu paket ile ne var ne yok siliyor, ayrıca onunla beraber kurulan bağımlılıklar da. Böylelikle sisteminiz herzaman sade ve temiz kalıyor. Mesela istediğin bir paketi bulamadını depo'larda, hiç sorun yok. Aur adında bir sistem var Archlinux'da, hemen buray uruyorsunuz :
http://aur.archlinux.org/ve istediğiniz paketi arıyorsunuz. Genelikle hemen hemen tüm paketler var. Paketlerde PKGBUILD adında bir dosya var bunu indirip
Kod:
makepkg PKGBUILD
yapıp, kendi paketinizi derliyorsunuz. Bu kadar kolay. Bu işlem sonrasında bu paketi
Kod:
pacman -A paket
diye kuruyorsunuz. Bakınız bir güzellik daha, siz derlediğiniz paketleri ayrıca bu yöntemle kolayca silebilirsiniz. Çünkü derlenen paketler direkt kurulumuyor, paketi hazırlanıyor, ve siz paketi kuruyorsunuz.
Archlinux tavsiye ederim, çünkü hemi güzel bir paket sistemi var, hemi de Gentoo misali derleme imkanınız var. İndirin ,kurun ve kullanın. Archlinux'un hızını,kolaylığını ve sadeliğini görün. Kimler için değil peki.
Kesinlikle yeni başlıyanlara tavsiye etmem, biraz Linux ve Bash bilgisi olması lazım. Üstün körü kurmaya çalışırsanız bir yere varamazsınız. Ubuntu'daki gibi herşey hazır gelmiyor, herşeyi siz ayarlıyorsunuz, hangi modülerin başlangıçta açılacağını, hangi daemonların açılacağı, yereleştirme ayarlarını, fstab, grub bunların hepsini siz yapmanız lazım.
Burada nasıl kurulduğunu anlatmıyacam, Wiki'de çok güzel bir kurulum belgesi var. Sadece Archlinux sonrası yaptığım ayarları yazacam.
- 1. Usb-Stick, Nokia 6230i, ve Digital Kameram hepsi birer usb sabit diski olarak görünüyor. Bunları ubuntuda /etc/fstab içindeki
/dev/sdb1 /mnt/cam vfat rw,users,umask=000,uid=fatih 0 0
satırı ile halediyordum. Kolayca bağlanabiliyordu. Bunu Archlinux’da denemeye kalkınca olmamıştı. Çünkü /dev altında sdb1 veya sdb şeklinde bir ibare yoktu. Bunu da Archlinux forumlarında araştırırken buldum. usb-storage adında bir modül var. Ve bu modül sayesinde bunlar bağlanabiliyordu. Bu modülü de rc.conf altında modüler altına yazdım. Son hali ise şöyle
MODULES=(usbserial ide-scsi snd-intel8x0 usb-storage)
Artık hepsini /dev/sdb1 altında ulaşabiliyorum. Birde dbus ve hal da yüklemenizi tavsiye ederim.
- 2.Dmix ile birden fazla ses aynı anda çalabiliyordu. Bunu Archlinux altında da yapmak için şu işlemleri yaptım. İlk önce /etc/asound.conf şeklinde bir dosya oluşutup içine şu satırları ekledim:
pcm.card0 {
type hw
card 0
}
pcm.!default {
type plug
slave.pcm “dmixer”
}
pcm.dmixer {
type dmix
ipc_key 1025
slave {
pcm “hw:0,0″
period_time 0
period_size 2048 #1024
buffer_size 32768 #4096
#periods 128
rate 48000 #44100
}
bindings {
0 0
1 1
}
}
birde /etc/libao.conf adında bir dosya oluşturup şu satırı ekledim
default_driver=alsa10
Bunları yaptıkdan sonra herşey sorunsuz olarak çalıştı. Tek yapmamız olan kullandığım tüm yazılımlarda ALSA kullanmak.
- 3.Hp Laserjet 1010 yazıcımı önceden tanıtmak için gnome-cups-manager yüklüyordum, bu sefer bu kadar bağımlılıdan kurtulmak için herhangi bir arayüzü kullanmadan deniyeyim dedim. Hp yazıcım için gerekli olan bir paket var. Oda hplip.
pacman -S hplip
ile bu paketi yükledim, ayrıca bununla beraber 3-4 tane paket daha yükleniyor. Bu 3-4 paket altında Cups yoktu, çünkü ben daha önce yüklemiştim paketleri, sizde de yoksa Cups paketlerini önceden yükleyin.
Hplip paketi yükledikten sonra Firefox açıp localhost:631 yazıp Cups arayüzüne ulaştım. Burda Manage Printers tıkladıktan sonra HP yazıcımı ekledim. Başlangıcta çalışması için de rc.conf’daki Daemonlara eklemek lazım:
DAEMONS=(syslog-ng hotplug !pcmcia network netfs crond hplip cups alsa dbus hal)
Ardından Firefox ve Cups ile deneme sayfası çıkarmayı başardım. Şu an herşey sorunsuz.
- 4. Kullandım fare Logitech Mx 700. Fare için /etc/X11/xorg.conf düzenlemek ve imwheel paketini yüklemek yeter.
pacman -S imwhell
ile paketi kurduktan sonra, /home dizin altında .imwheelrc adında bir dosya oluşturup içine şu satırları ekliyoruz:
“.*”
None, Left, Alt_L|Up
None, Right, Alt_L|Down
Sonra /etc/X11/xorg.conf dosyasını açıp Fare kısmını şu şekilde değiştiriyoruz:
Section “InputDevice”
Identifier “Logitech MX700 Mouse”
Driver “mouse”
Option “CorePointer”
Option “Dev Name” “Logitech USB Receiver”
Option “Device” “/dev/input/mice”
Option “Protocol” “ExplorerPS/2″
Option “ZAxisMapping” “6 7″
Option “Buttons” “7″
Option “Resolution” “800″
Option “Emulate3Buttons” “no”
EndSection
Bunda sonra ise xmodmap adında bir program var, bu program sayesine tuşların çalışmasını sağlıyoruz. Bunun için de sadece bir komut yeter.
xmodmap -e “pointer = 1 2 3 6 7 4 5″
Bu komutu malesef her açlışta yazmak lazım. Bunu .xinitrc ekledim, ama neden bir türlü çalışmıyor. Belki biri buna çözüm bulur.
- 5.Yeni çekirdek’le beraber initrd de geldi. Buraya kadar herşey normal ama başlangıcta sorun çıkmaması için /boot/grub/menu.lst ufak bir düzenleme lazım
# (0) Arch Linux
title Arch Linux
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz26 root=/dev/hda3 vga=773 ro
initrd /initrd26.img
Burda gördüğünüz gibi sadece sonra satır eklenmiş, bizim de yapmamız gereken şey bu. Dikkat etmemiz gereken yer ise initrd26.img dosyasını dizini doğru ayarlaması, bende mesela /boot/initrd26.img.
- 6. Dizüstü bilgisayarı sadece ben kullanıyorum, ve açlışta sadece fatih adında bir kullanıcı girişi oluyor. Yani her seferinde giriş yapıyorum, ad giriyorum, sonra da şifre, yani bekleme niyetimde değilim.
Otomatik giriş olarak şunları yaptık mı iş tamamdır. autologin.c altında bir dosyal oluşturup içine şunları ekliyoruz:
int main() {
execlp( “login”, “login”, “-f”, “KULLANICIADI”, 0);
}
Sonra da bu C ile yazılmış kodu derliyoruz
gcc -o autologin autologin.c
derlenmiş bu kodu, sonra da /usr/local/sbin kopyalıyoruz
cp autologin /usr/local/sbin/
Sonra da son olarak /etc/inittab dosyasını değiştiriyoruz o kadar.
c1:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/1 linux
c2:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/2 linux
c3:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/3 linux
c4:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/4 linux
c5:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/5 linux
c6:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/6 linux
olan kısmı şu şekilde değiştiriyoruz
c1:2345:respawn:/sbin/agetty -n -l /usr/local/sbin/autologin 38400 vc/1 linux
c2:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/2 linux
c3:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/3 linux
c4:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/4 linux
c5:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/5 linux
c6:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 vc/6 linux
Yaptığım ayarlar bunlar, daha tabi eklenebilecek birsürü küçük düzeltmeler de sayılabilir.
Benden bu kadar, eklemek istediğiniz şeyler olabilir, unutmayın sizde birşeyler diyin

Not: Archlinux konusunda tüm Lapis ailesine teşekür ederim.