Bilgiler
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
30 Temmuz 2010
Saat: 19:17:38

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
  Arama
  Istatistikler
42070 Mesaj 7314 Konu Gönderen: 448 Üye
Son üye: Drunk3n
  Kimler Online
108 Ziyaretçi 0 Üye
  Siteler
  Linux Dünyasından
Lapis RPMs

Son Mesajlar

Son Mesajlar
[Samba] Samba ile vista veya seven e popup nasıl ata biliriz ? Gönderen: karzer 22 Temmuz 2010
Saat: 18:30:40
[Linux Haberler] 46. eniXma Temmuz 2010 Gönderen: eniXma 30 Haziran 2010
Saat: 23:02:13
[Linux Haberler] Ubuntu Türkiye E-Dergisi SUDO 20. Sayı Gönderen: sudo 22 Haziran 2010
Saat: 21:20:28
[Acemi - Genel] Ubuntu 9.10, Windows Xp başlangıç sorunu Gönderen: ibrahimonay 13 Haziran 2010
Saat: 23:17:19
[Linux Haberler] 45. eniXma Haziran 2010 Gönderen: eniXma 31 Mayıs 2010
Saat: 23:13:09
[Linux Haberler] Ubuntu Türkiye E-Dergisi SUDO 19. Sayı Gönderen: semagkyz 18 Mayıs 2010
Saat: 22:58:54
[Linux Haberler] 44. eniXma Mayıs 2010 Gönderen: eniXma 30 Nisan 2010
Saat: 23:03:29
[L2L Yeni veya Güncellenen Paket] Lapis Bar 1.0 (Firefox Eklentisi) Gönderen: ALFA 28 Nisan 2010
Saat: 05:15:25
Rastgele Ekran Görüntüsü
+  Lapis Forum
|-+  Linux Dağıtımları
| |-+  Archlinux
| | |-+  Zemberek Paketlendirme Çalışması(archlinux'da Zemberek'le Türkçe Yazım Denetimi)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]   Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Zemberek Paketlendirme Çalışması(archlinux'da Zemberek'le Türkçe Yazım Denetimi)  (Okunma Sayısı 6467 defa)
Muhendis_suat
Ziyaretçi
« : 03 Aralık 2006
Saat: 16:02:46 »

Merhabalar
Talat Uyarer'in başlattığı
"Zemberek Artık Gnome da" adlı çalışma ve Serkan'ın gentoo ebuildleri hazırlayarak bunu bir adım ileriye taşımasından sonra bende neden bizdede olmasın alayışı ile paketlemeye koyuldum biraz zor(daemon , yamalama , java paketleme vs vs)  olmasına karşın tamamlandı.
Ben sorunsuz çalıştırabildim ama kimsede deneme fırsatı bulamadığım için sırf zemberek için 2. bir veritabanı oluşturdum.Burdan paketleri kurarak deneyimlerinizi , istek ve önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Yapmanız gerekenler :
Öncelikle zemberek-test deposunu pacman.conf dosyanıza eklemelisiniz .
Alıntı

pacman -Sy zemberek komutu ile gerekli paketleri kurun.
Alıntı
:: group zemberek:
    enchant-zemberek firefox-zemberek gedit-cvs gnome-spell-enchant
    gtkspell-enchant jubler-zemberek openoffice-zemberek tomboy xchat-spell
    zemberek-server-svn zemberek-svn zpspell
Paketlerin kurulumu tamamlandıktan sonra rc.conf dosyanızda daemons kısmına @zemberek olarak ekleyin.
Alıntı
DAEMONS=(... @zemberek ... )
Not:@ ile arkaplanda çalıştırdığınıza dikkat edin aksi takdirde boot süreci yarıda kalabilir.
Archlinux'u yeniden başlatın ve ilk sınama olarak konsoldan:
Alıntı
$ zpspell doğru yanliş
doğru: doğru
yanliş: yanlış (yanlaş, yanlış)

Şeklinde daemon düzgün çalışıp çalışmadığını sınayabilirsiniz.
Enchant'ın zemberekle bağlantı kurduğunu sınamak içinse abiwordu kurup deneyebilirsiiz.
İmla denetimi ile paketlediğimiz xchat başlatıp ---->  settings ---> preferences ----> input box ---> spell checking kısmana bir tick koyarak etkinleştiriyoruz.Tüm bunlardan sonra enchant ve zemberek sorunsuz çalışacaktır.
Bir ekran görüntüsü
Burdan pkgbuildlere ulaşabilirsiniz
Kde içinde kullanabilrsiniz sadece control center ----> kde components ---->Spell checker clients'ı zemberek yapmanız yeterli...
Yapılacaklar:
jubler paketlenecek .
Daha fazla program zemberek için yamalanacak .
Firefox zemberek dbus arayüzünü kullanacak şekilde yamalanak.
Gtkspell kullanan uygulamaların çakılma sorunu giderilecek(Serkan'ın yazdığı dbus arayüzü buna çözüm getirdi )
Utf8 sorunu giderilecek.(Sevgili Serkan tarafından giderildi Smiley )
Bir an önce ana depoya eklenecek.
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2006
Saat: 14:47:27 Gönderen: Muhendis_suat
»
mahir
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 03 Aralık 2006
Saat: 18:21:37 »

Suat eline sağlık güzel bi çalışma. Kurulumu çok kolay hiçbir şey yapmaya gerek kalmıyor.

Arch Linux 0.7.2 Gimmick
Gnome 2.16.2

Kod:
[mahir@mahir ~]$ zpspell doğru yanlis
yanlis: yanlış (yanl??)
[mahir@mahir ~]$ zpspell doğru yanlış
yanlış: doğru
[mahir@mahir ~]$ zpspell yanlış yalnış
yalnış: yanlış (yaln?z, yanl??, yalan??, yalm??)

Sabutay
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 03 Aralık 2006
Saat: 20:08:23 »

Çok güzel olmuş, elline emeğine sağlık , henüz denemedim, ama en kısa zaman içinde deneyecem.
Muhendis_suat
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 03 Aralık 2006
Saat: 22:36:32 »

Zemberek-server paketinde küçük bir revizyon yaptım.Daemonla ilgili küçük bir sorun vardı.İnit scripti kapatmaya çalıştığınızda uyarılarla karşılaşıyordunuz.Bunu ilk pid numarasını belirleyip sonra onu sonlandırarak hallettim.
Bash bilgisi olan arkadaşlar init scripti inceleyebilir.
Güncellemeyi yapmayı unutmayın...
Tek bir sorun kaldı zemberek-serverdan kelime için önerme istediğimizde ( zpspell kullanırken vb ) bazen utf8 olmadığı için türkçe karekterler ? şeklinde gözüküyor...

Ekleme : init script'i @ ile arkaplanda çalıştırarak çok daha hızlı boot edebilirsiniz...
« Son Düzenleme: 03 Aralık 2006
Saat: 22:38:35 Gönderen: Muhendis_suat
»
xalphas
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 04 Aralık 2006
Saat: 01:02:18 »

Öncelikle eline sağlık @Suat. Temiz bir şekilde kuruldu. Ekte Abiword ile küçük bir deneme örneği görebilirsin.

Utf-8 kullandığım için soru işareti çıkmıyor.

Kod:
xalphas@archbook:~$ zpspell yanlış yalnış
yalnış: yanlış (yalnız, yanlış, yalanış, yalmış)

Haftaiçi biraz daha kurcalar sonuçlarını burada bildiririm.
Serkan
*TUX* Penguen

Toplam Puanım: +38/-0

Gentoo

« Yanıtla #5 : 04 Aralık 2006
Saat: 11:36:46 »

Daha fazla program zemberek için yamalanacak
GTK ve KDE dışında neler yamanabilir özellikle yazım denetiminin anlamlı olacağı java programları varsa bilmek isterim

Muhendis_suat
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 04 Aralık 2006
Saat: 12:06:51 »

Daha fazla program zemberek için yamalanacak
GTK ve KDE dışında neler yamanabilir özellikle yazım denetiminin anlamlı olacağı java programları varsa bilmek isterim
Aklıma tomboy gelmişti ama o şansa gtkspell kullanıyormuş.Bizde gtkspell'i yamaladığımıza göre gerek kalmadı.Akşama yada yarına 0.5 sürümünü paketleyip depoya ekleyeceğim...Ama şu önerme sorununa çözüm getirirsek bence gerisi kolay...
Muhendis_suat
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : 04 Aralık 2006
Saat: 18:43:36 »

Tomboy 0.5.1'i depoya ekledim rahatça kullanabilirsiniz.Bu sürümde dbus bindingsler ile ilgili sorunlar giderilmiş.Tomboy da çok kullanışlı oldu zemberek ...
Kod:
pacman -Sy zemberek-test/tomboy
Firefox yakında...
Ekleme :
Sanırım Serkan utf8 sorununa çözüm getirdi.Şuan sorun yok gibi...
Kod:
pacman -Syu
Deneyimlerinizi bekliyorum...
Ekleme2:
tomboy paketinde gerekli düzenleme yapıldı ve scrollkeeper sorunu çözüldü rahatça kurabilirsiniz bundan sonra..
Hatta bir ara bunun çözümü ile ilgili ipucu hazırlayayım... Cheesy
« Son Düzenleme: 04 Aralık 2006
Saat: 23:10:21 Gönderen: Muhendis_suat
»
Muhendis_suat
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 05 Aralık 2006
Saat: 23:16:39 »

Merhabalar.
Gedit enchant yamaları ile olan çalışma başarısız olduğu için geliştiricilerin yamayı dahil ettiği cvs sürümünü paketledim.Bağımlılıklar konusunda bir değişiklik olmadığı için sorunsuz çalışmakta gönül rahatlığı ile kurabilirsiniz.
Kod:
pacman -Sy gedit-cvs

Ekleme:
İmla denetimi ekletisini açmak için;
Düzenle ---> Tercihler ---> Eklentiler ----> Yazım Denetimcisine tick koyarak etkinleştirin...
Kendiliğinden yazım denetimi için :
Araçlar ----> kendiliğinden yazım denetimini etkinleştirin
« Son Düzenleme: 06 Aralık 2006
Saat: 00:05:59 Gönderen: Muhendis_suat
»
Muhendis_suat
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : 08 Aralık 2006
Saat: 00:24:57 »

Evet sonunda Serkanın yardımları ile jubleri paketlemeyi tamamladım gayet iyi çalışıyor şuan bende ...
Kod:
pacman -Sy jubler-zemberek

Deneyimlerinizi bekliyoruz... Smiley
« Son Düzenleme: 08 Aralık 2006
Saat: 00:41:00 Gönderen: Muhendis_suat
»
Muhendis_suat
Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : 09 Aralık 2006
Saat: 19:28:11 »

Evet Firefox'un zemberek için yamalanması tamamlandı.
Kod:
pacman -Sy firefox-zemberek

« Son Düzenleme: 09 Aralık 2006
Saat: 20:18:08 Gönderen: Muhendis_suat
»
Zafer Celik
Güvenilir Penguen

Toplam Puanım: +24/-7

« Yanıtla #11 : 09 Aralık 2006
Saat: 21:54:46 »

çok güzel uygulamalar yeni başlayan biri olarak rahatlıkla kurdum...

firefox için

xchatte

tomboy harika birşey

veee gedit
« Son Düzenleme: 09 Aralık 2006
Saat: 22:11:53 Gönderen: qwedsa
»

LapisLinuxOS
Sabutay
Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : 11 Aralık 2006
Saat: 21:30:38 »

Firefox, Xchat ve Jubler bende sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Elline emeğine sağlık.
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2006
Saat: 21:43:11 Gönderen: Fatih
»
Zafer Celik
Güvenilir Penguen

Toplam Puanım: +24/-7

« Yanıtla #13 : 21 Aralık 2006
Saat: 01:37:55 »

zemberek artık openoffice de

LapisLinuxOS
Muhendis_suat
Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : 21 Aralık 2006
Saat: 14:38:02 »

Merhabalar.
Sonunda ısrarlı çalışma ile zemberek dbus arayüzünü çalıştırmayı başardık.Gerçi küçük classpath sorunuymuş ama  Cheesy.Önemli olan sonunda halletmiş olmamız.En önemli handikap olan soketin kapatıldığında soketi kullanan herşeyin çakılma sorunu giderilmiş durumda...Sadece C bilgisi olan birileri firefox'u hatta birde thuderbird'ü zemberek dbus arayüzünü kullanacak şekilde yamalarsa artık bu sorunda tarih olmuş olacak.Çünkü hala firefox eski soket yaması ile paketlenmiş durumda...
Evet zaferinde söylediği gibi openoffice eklentisi ve dil paketinide eklemiş durumdayım gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Sizi bir güncelleme bekliyor
Kod:
pacman -Syu zemberek
Not: Firefox dbus yaması ile birileri tarafından yamalana dek hala sorun çıkarmaktadır...Buna birileri el atarsa çok sevinirim.

tarakbumba
Ziyaretçi
« Yanıtla #15 : 27 Şubat 2008
Saat: 01:00:37 »

Merhaba Lapis foruma, uzun süredir linux kullanmama rağmen, ne yazık ki yeni üye oldum. Yaklaşık bir buçuk aydan beri archlinux kullanmaktayım.Zemberek paketlerini sevinerek bilgisayarıma kurdum.Ancak ne yazık ki zemberek sistemimde çalışmıyor.Öncelikle bağımlılıklarından biri olan matthew-java sistemimde java 6 kurulu olmasına rağmen java yok diyerek kurulmadı.Ben de kurulmaya zorladım. Ancak sanıyorum matthew-java programı yanlış bir dizine kuruluyor. Zira java bende /opt altında kurulu,oysa matthew-java paketi /usr altına kuruluyor.Ayrıca zpspell komutunu konsoldan verdiğim zaman "connect(): Connection refused" hatasını alıyorum.Bir de sanıyorum zpspell paketinin md5 değeri pakette yanlış, pacman kurmak istediğimde sürekli md5 uyumsuzluk hatası verip paketi kurmuyor ki ben bu paketi de kuruluma zorladım. Ayrıca yukarıda verilen PKGBUILD bağlantısı çalışmıyor ve ben de herhangi bir yerde bulamıyorum. Belki bir kaç oynama ile sorunumu çözebilirim.Yardımınızı rica ediyorum.Saygılar...

Düzeltme: Zermberek server'in çalışmama sorununu çözdüm. Java'yı yolu /opt/java/jre olmasına rağmen /opt/java altında arıyormuş. Jre dizini içindekileri sembolik bağla /opt/java altına bağlayınca sorunum çözüldü. Şimdi çok güzel bir şekilde yazım denetimini yapıyorum.Yine de paketlerin güncellenebilmesi açısından bizim gibi kullanıcılar için PKGBUILD'lerin bağlantısı güncellenirse çok iyi olur.Emeğinize sağlık.Saygılar....
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2008
Saat: 02:24:52 Gönderen: tarakbumba
»
huseyin
*GURU* Penguen

Toplam Puanım: +75/-25

Lapis Linux

« Yanıtla #16 : 27 Şubat 2008
Saat: 14:51:45 »

Erkan sagolsun zamaninda bizim icin repo hazirladi, (kulaklari cinlasin) muhendis_suat abimiz ve bazi arkadaslar o zaman cok yakindan ilgileniyordu. Zaman ilerdikce ugrasi alani, dagitim secimi degisebiliyor. Su an icin archlinux "babasiz" diyebiliriz. Fakat diger yandan Archlinuxa zamaninda destek veren arkadaslar simdi lapislinuxta gelistiricilik yapiyorlarki bu "bence" daha önemli.
Archlinux hakkinda paylasmak istedigin bilgi/belge/yenilik varsa forumda yada wikide paylasabilirsin (wiki daha mantikli olur).

Hic bir baglantinin güncellenecegini sanmiyorum, cünkü ilgilenen ve zaman yok.
Eger ciddi ciddi ben bu isle ilgilenecegim ilgilenmek istiyorum zamanim var ve 2 gün sonrada bu ugrasidan bikmam diyen kisiyede destek verilir.

basarilar

Back to --pkg.tar.gz
Sayfa: [1]   Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Neptune design by Bloc
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.162 Saniyede 26 Sorgu ile Oluşturuldu